Ako vybrať ten správny šperk pre nežnejšiu polovičku?

„Pokiaľ chcete byť nenahraditeľní, musíte byť odlišní.“ Povedala kedysi dávno naozaj výnimočná žena, Coco Chanel. Ak patríte medzi mužov, ktorí radi podčiarkujú krásu svojej partnerky, eleganciu svojej mamy či starej mamy alebo jednoducho celkovú nenahraditeľnosť ženského elementu vo vašom okolí, ste na správnej adrese. U nás nájdete ideálne šperky, ktorými sa podčiarkne ojedinelosť a unikátna podstata ženy, ktorú chcete obdarovať.

Keď budete pozorní, nemôžete sa pri výbere šperku pomýliť

 Najlepším pomocníkom pri výbere šperku pre ženu, je ona sama. Venujte jej pozornosť, všímajte si, čo sa jej páči a nenápadne si prehliadnite jej šperkovnicu. Pokiaľ tam nájdete výrazné kúsky, nebojte sa zvoliť veľké šperky s neprehliadnuteľnými kameňmi.  Ak je vaša žena skôr romantický typ, v tom prípade jej zaručene urobíte radosť jemným prstienkom alebo náušnicami. Dekadentnú ženu s rebelskou dušou potešíte šperkom  s nezvyčajným, až provokatívnym  dizajnom. Pokiaľ ženu tak dobre nepoznáte, alebo neviete, akým šperkom dáva prednosť, buďte prezieraví. Úplne náhodné zastavenie pri výklade v klenotníctve môže byť ideálnym spôsobom, ako zistiť jej vkus a prianie.

Poznať jej povahu je kľúčom k úspechu

 Určite je dôležité to, pre koho daný šperk kupujete. Či sa už jedná o vašu drahú polovičku alebo ženu, ktorá vám darovala život, každá z nich má svoju výnimočnú osobnosť. Pri personalizovaní berte do úvahy práve tento typ osobnosti, či ide o romantickú dušu, rebelku, extravagantnú osobnosť alebo pohodovú ženu.

Pre zjednodušenie môžeme ženy, ako potenciálne nositeľky šperkov, rozdeliť do 4 základných skupín:

  1. romantické ženy - uprednostňujú jemné šperky zdobené kamienkami alebo gravírovaním. Odporúčame jednoduché retiazky s príveskom, menšie náušnice s kamienkami, prstene s jedným veľkým, prípadne s množstvom malých kamienkov. Potešiť môžu tiež jemné šperky v perlovom prevedení. Vyhnite sa masívnym a extra moderným šperkom.
  2. športové ženy- na rozdiel od prvej skupiny uprednostňujú šperky, ktoré nepôsobia príliš slávnostne. Poteší ich aj dizajnovo zložitejší šperk bez kamienkov a zdobenia. Odporúčame jednoduché retiazky, náramky či menšie náušnice, ktoré nebudú prekážať ani pri športe.
  3. vášnivé, ohnivé ženy- obľubujú sexy šperky, ktorými na seba pútajú pozornosť a strhnú pohľad na ich prednosti. Odporúčame výrazné retiazky s príveskom, siahajúce do dekoltu, hrubé náramky, veľké kruhy či visiace náušnice, masívne kameňové prstene a výrazné farebné šperky.
  4. úspešné ženy- pôsobia hlavne na pracovisku, uprednostňujú elegantné, nie príliš vyzývavé šperky, odporúčame náhrdelník s náramkom, prípadne perlové sety.

Aký typ šperkov zvoliť?

Náušnice patria k najobľúbenejším šperkom, môžete ich vidieť snáď na každej žene. Sú praktickým, elegantným a každodenným doplnkom. Dámy s dlhým labutím krkom si môžu dovoliť aj väčšie kruhy či visiace náušnice. Ak si nie ste istí, aký model by dáme pristal, drobné perlové náušničky v bielej farbe alebo jemné kruhové náušnice vykladané brúsenými očkami v jednoduchej striebornej farbe sú vždy dobrá voľba.

Prsteň je u žien taktiež veľmi frekventovaným šperkom. Už len samotné darovanie prsteňa k sebe púta isté kúzlo, vyjadrujúce lásku, symbolizujúce vzťah a city. Darovanie prsteňa často nebýva obyčajným darčekom pre radosť – mal by sa dávať s jasnými úmyslami, či už je to vyznanie lásky alebo symbol záväzku. Prsteň je šperk, ktorý musí presne sedieť a preto je potrebné poznať správnu veľkosť. Ak ju neviete, môžete sa ju pomocou nenápadných otázok pokúsiť zistiť. Veľmi dobré je tiež, ak máte možnosť si premerať prsteň, ktorý dáma nosí a máte istotu, že jej sedí. Pri zisťovaní veľkosti prsteňa meriame vnútorný obvod, alebo vnútorný priemer. Samotnú veľkosť prsteňa si potom už ľahko určíte podľa veľkostnej tabuľky šperkov. Existujú aj prstene s univerzálnou veľkosťou, prsteň sa dá roztiahnutím nastaviť do potrebnej veľkosti. Takýto typ prsteňa je vhodný skôr pre bižutérne prstene, skutočné klenoty sa kupujú na mieru.

 Pri prsteňoch s bielou perlou alebo priezračným očkom si treba dávať pozor, lebo tento typ prsteňa sa môže považovať za zásnubný. Ak teda nemáte v úmysle položiť „tú“ otázku, takémuto typu prsteňa sa radšej vyhnite.

Prívesok je väčšinou jemný šperk, ktorý najviac ocenia drobnejšie a často aj trochu introvertnejšie ženy so zmyslom pre detail. Prívesok je vhodný aj ku každodennému noseniu a je ovplyvnený typom výstrihu noseného oblečenia. Prívesok bez retiazky vám odporúčame v prípade, ak viete, že dáma má vhodné retiazky a rada si prívesky vymieňa. Inak by mohol takýto darček navodiť v žene dojem, že nie ste priveľmi dôsledný, alebo ste mali trochu hlbšie do vrecka. Naopak, kúpiť retiazku a k nej dva prívesky na striedanie je celkom milé a žena môže nadobudnúť dojem, že ste roztomilo nerozhodný, ale rozhodne na nej nechcete šetriť.

Retiazka je univerzálny darček. Dĺžka retiazky závisí od toho, ako má retiazka dáme sadnúť, či má skončiť tesne pod hrdlovou jamkou, alebo hlbšie vo výstrihu, alebo sa jedná o šperk s dlhšou retiakou. Hlavne pri kratších modeloch treba vzaiť do úvahy aj to, či je dáma napríklad výrazne štíhla, alebo naopak trochu pevnejšia. Príliš dlhá retiazka nemusí dobre ukázať napríklad pri dekoltovej dĺžke, ale väčším sklamaním by bolo, ak by retiazka bola dáme krátka. Namiesto potešenia z darčeka by sa mohla cítiť zahanbená. Preto platí osvedčené, ak máte možnosť, odmerajte retiazku, ktorú dáma nosí. Ak si nie ste istí dĺžkou, dobrým riešením môže byť aj pridanie predlžovacej retiazky. Tým zároveň dáte vášmu darčeku väčšiu variabilitu, nakoľko predlžovacia retiazka umožní prispôsobenie dĺžky šperku k rôznym typom oblečenia.

Náhrdelník si ženy vyberajú predovšetkým podľa typu výstrihu svojich šiat. Existuje samostatné triedenie náhrdelníkov podľa ich dĺžky. Na bežné nosenie je vhodný jednoduchší náhrdelník, z perlových či korálkových potom  jednoradový náhrdelník. Pokiaľ šaty odhaľujú veľkú časť dekoltu, ženy preferujú výraznejší náhrdelník, prípadne dvojradový či trojradový.

Drobnejším dámam sa lepšie hodia subtílnejšie náhrdelníky, na výraznej energickej osobnosti by naopak drobný šperk zanikol.

Pri náhrdelníkoch platí to isté ako pri retiazkach – ak si nie ste istí dĺžkou, požiadajte o doplnenie predlžovacej retiazky. Má to však háčik, pretože pri skutočne luxusných perlových náhrdelníkoch či náhrdelníkoch z polodrahokamov môže predlžovacia retiazka pôsobiť lacno. Luxusný šperk by mal mať správnu veľkosť a dobre sedieť.

Náramok je výborný módny doplnok, ktorý sa hodí ku každej príležitosti. Radosť s ním urobíte aj športovo zameranej žene. Pre príjemné a komfortné nosenie náramku je dobré, aby jeho obvod bol približne o 10mm dlhší ako je obvod zápästia partnerky.

Na čo nezabudnúť?

Nezabudnite si odmerať veľkosť či už prsteňa, retiazky alebo náramku. Ak túto možnosť odmerania nemáte, v našej ponuke existujú aj univerzálne veľkosti šperkov, ktoré by mali sedieť každej žene. Pri nákupe retiazky u nás môžete zvoliť variant – predlžovacia retiazka – pri ktorej sa dá dĺžka retiazky nosením prispôsobiť na mieru.

Darček v podobe shell perál pre modernú ženu súčasnosti

 Ponuka šperkov z shell perál je rôzna, či už ide o farebnosť perál alebo o dizajn šperkov a príležitostí na nosenie. Z shell perál sa bežne vyrábajú náušnice, náhrdelníky, náramky, prstene, prívesky. Jednotlivo, v pároch či celých setoch. Perly v sebe nesú urodzenosť, šarmantnosť a dokonalú jednoduchosť. Šperky, ktoré ponúkame, sú originálne a vyzdvihujú ženu, žijúcu v uponáhľanom svete nového tisícročia, ktorá sa rada vracia  k pravým a osvedčeným hodnotám a nebojí sa ich kombinovať so svojou eleganciou, hravosťou a dôvtipom. Tento fakt dokazuje aj ich kvalitné a starostlivé ručné spracovanie, o ktoré sa stará slovenská značka ALEXIS MARTEN. Viac informácií o shell perlách nájdete v našom článku Šperky súčasnej modernej ženy predstavuje nová slovenská značka Alexis Marten.

 Aké perly vybrať pre ženu?

 Farebnosť perlových šperkov voľte pocitovo. Vždy totiž záleží na tom, aké oblečenie vaša partnerka nosí, ako vyzerá a pri akej príležitosti ste sa rozhodli šperk darovať. Pokiaľ však naozaj potrebujete menšiu nápovedu, radi poradíme. Ženám s tmavšou farbou očí, vlasov i pleti pristanú svetlejšie a jasnejšie odtiene perál (biele perly, ružové perly, šedé perly či svetlomodré perly). Takéto perly ženám úžasne rozžiaria tvár, dekolt aj ruky. A naopak, ženám so svetlejšou pleťou a svetlou farbou vlasov, pristanú tmavšie farby perál (tmavomodré, hnedé perly, čierne perly, či fialové perly). Takéto perly sa postarajú o dokonalé zvýraznenie rysov a celkového vzhľadu.

Dôležitá je postava ženy, pre ktorú vyberáte šperk. Ak je žena útlej a štíhlej postavy, voľte menšie perly (maximálne strednej veľkosti). Vieme, že sa muži snažia v tom najlepšom zmysle slova ohromiť svoju milú tým najhodnotnejším darčekom, ale drobná žena sa nemusí cítiť so sadou šperkov z veľkých perál príliš komfortne. Ak si neviete rady s výberom, zavolajte nám alebo napíšte a my vám radi s výberom pomôžeme.