Správny výber retiazky dokáže zvýrazniť Vašu osobnosť

Retiazky sú elegantnou ozdobou nášho krku. Predstavujú jemný, estetický šperk, ktorý je medzi ženami veľmi obľúbený. Retiazky Vás nikdy nesklamú. Či už si ich zvolíte na každodenné nosenie alebo nimi ozvláštnite sviatočnú chvíľku, verte nám, že svoju noblesu nestrácajú za žiadnych okolností.

Ale pozor, rovnako významnú rolu zohráva tento šperk aj u mužov. Pánske retiazky sú v súčasnosti veľmi trendy a o svojom majiteľovi na prvý pohľad prezrádzajú množstvo informácií. Stačí sa pozorne zapozerať a hneď budete vedieť, aký má muž vkus a aký štýl uprednostňuje. Na našom e-shope nájdete teda okrem dámskych retiazok aj tie pánske - jednoduché, extravagantné, konzervatívne, masívne či jemnejšie.

Čo si všímať pri výbere retiazky?

Pri výbere retiazky musíte zohľadňovať hneď niekoľko dôležitých faktorov. Ako prvé by ste sa mali rozhodnúť, z akého materiálu bude vaša retiazka zhotovená. Na výber máte širokú škálu, a tak si môžete zvoliť materiál podľa vašich preferencií. Bude to zlato, striebro alebo v súčasnosti veľmi populárna chirurgická oceľ?

Veľmi dôležitá je aj estetická funkcia retiazky. Ak retiazku vyberáte pre seba, je samozrejmé, že svoju osobnosť a charakter detailne poznáte, a teda výber retiazky nebude problém.

Ak však vyberáte retiazku pre niekoho iného, trafiť sa nielen do vkusu, ale najmä do charakteru druhej osoby, je o niečo náročnejšie. Optimistickú, energickú a extravagantnú osobnosť by ste mali prekvapiť výraznou a hrubšou retiazkou. Naopak introvertov, pokojné a éterické osobnosti zas obdarujte jemnou a nežnou retiazkou.

V neposlednom rade treba myslieť aj na funkčnú stránku retiazky. Vyberať si môžete z rôznych typov a vzorov retiazok. Dbať by ste mali aj na ideálny typ zapínania retiazky, nie každému ten-ktorý typ zapínania vyhovuje. Okrem toho Vám dobré zapínanie umožní lepší pocit bezpečia pred náhodnou stratou retiazky či nechceným samovoľným rozopnutím. Vybrať si môžete buď zapínanie na klasickú karabínku, rybičku, alebo perový krúžok.

Príliš dlhá, príliš krátka, príliš hrubá...

Niekedy je naozaj ťažké rozhodnúť sa pre správnu dĺžku retiazky. S retiazkami a náhrdelníkmi sa dá veľmi jednoducho experimentovať a ich dĺžky či hrúbky je možné variabilne kombinovať. A práve dĺžka retiazky je pri výbere dôležitá a dokáže mnohé ovplyvniť.

Jednou z množstva možností, ako si vybrať správnu dĺžku retiazky, je výstrih. Nakuknite do svojho šatníka a zistite, ktorý druh výstrihu u vás prevláda.

Pre všetky typy výstrihov sa hodí klasická dĺžka retiazky (Princess), t.j. 42 – 45cm pre štíhlejšie dámy a pre silnejšie 50 – 55cm. Retiazka v tomto prípade spočíva pod kľúčnymi kosťami. Táto dĺžka je určená na bežné denné nosenie.

Ak vo vašom šatníku prevláda výstrih v tvare V, siahnite po dlhších a tenších retiazkach, ktoré budú kopírovať výstrih a zvýraznia tvar Vášho krku.

Okrúhly výstrih môže pokojne zdobiť aj masívnejšia retiazka alebo retiazka s príveskom.

Ku spoločenským šatám bez ramienok sa skvelo hodia krátke retiazky, ktoré obopínajú krk (Choker).

Dlhé retiazky (Opera alebo Long Opera a Rope), pokojne aj s príveskom či medailónom, sa perfektne hodia k tričkám bez výstrihu, rolákom či košeliam a blúzkam so stojačikovým golierom. Dĺžka takýchto retiazok sa pohybuje od 76 až 100cm, a teda Vám môžu siahať až pod prsia.

Aj typ postavy veľa prezradí

Dámam so silnejším a kratším krkom odporúčame vyhnúť sa krátkym retiazkam a príliš hrubým, masívnym a výrazným retiazkam, ktoré môžu na Vašom krku pôsobiť príliš upäto a ťažkopádne. Z tohto dôvodu zvoľte voľnejšie a dlhšie retiazky, ktoré Váš krk opticky predĺžia. Ak rada experimentujete, pokojne siahnite aj po viacerých retiazkach a skombinujte spolu rôzne dĺžky.

Dámy s bujnejším dekoltom by sa mali poobzerať po kratších retiazkach, ktoré nebudú upriamovať pozornosť na poprsie, ale nenápadne dekolt oživia.