Zopár faktov o chirurgickej oceli

Šperky z chirurgickej ocele sú v súčasnosti veľmi populárne či už u žien, mužov, ale aj detí. Nie nadarmo je chirurgická oceľ (nerezová oceľ) nazývaná aj klenotom medzi materiálmi. Ponuka šperkov z chirurgickej ocele je pestrá, môžete si vybrať prstene, náramky, náušnice, retiazky, prívesky či celé sety.

Ako prvé sa chirurgická oceľ začala používať v biomedicíne, pre jej takmer dokonalé vlastnosti pri kontakte s ľudským telom či podmienkami vonkajšieho prostredia. Neskôr sa chirurgická oceľ začala vo veľkom používať aj pri výrobe šperkov.

Aká oceľ sa používa na výrobu šperkov?

Vzhľadom na to, že sa chirurgická oceľ teší toľkej obľube, rozhodli sme sa, že náš e-shop citystorm.eu zasvätíme najmä šperkom z chirurgickej ocele. Šperky, ktoré u nás nájdete sú vyrobené z ocele tried 304, 316 a 316L. Je to normou stanovená nerezovo - oceľová zliatina železa, uhlíka, chrómu, niklu, molybdénu a v malom množstve aj mangánu, kremíka, fosforu a v neposlednom rade aj síry.

Svoj prívlastok „chirurgická“ získala najmä z dôvodu použitia tohto materiálu na výrobu nástrojov v chirurgii a vo farmaceutickom priemysle.

5 jedinečných vlastností chirurgickej ocele

Nakoľko sa výrobky z chirurgickej ocele (medicínske nástroje a módne šperky) dostávajú do kontaktu s ľudským telom, musia spĺňať nevyhnutné štandardy. Chirurgická oceľ má hneď niekoľko skvelých vlastností, ktoré určite oceníte najmä, ak ste osoba s vyššou citlivosťou na kovy.

Tvrdosť a vysoká odolnosť – šperky vyrobené z chirurgickej ocele sú odolnejšie ako napríklad šperky zo zlata či striebra. Nie je možné ich len tak ľahko ohnúť, zlomiť, poškriabať či odrieť.

Antialergénnosť – chirurgická oceľ nevyvoláva žiadnu reakciu pri styku s pokožkou, telesnými tekutinami, nedráždi pokožku a neuvoľňuje jednotlivé zložky do pokožky.

Antikoróznosť – antikorózny povrch neoxiduje, je rezistentný napríklad voči sladkej a slanej vode, chlóru, kyseline a telesným tekutinám (pot).

UV ochrana – skvelou vlastnosťou týchto šperkov je, že majú vlastnú UV ochranu, a teda pri pôsobení slnečného žiarenia nemenia svoju farbu (prirodzená farba zliatiny je strieborná), t.j. sú farebne stále

Cenová dostupnosť vs. skvelý vzhľad – šperky z chirurgickej ocele na prvý pohľad pripomínajú strieborné šperky, avšak cenovo sú často omnoho dostupnejšie.

Kvalita a dizajn idú ruka v ruke

Naše šperky značky sú vyrobené z prvotriednej chirurgickej ocele, vzhľadom na túto skutočnosť sú šperky nádherne lesklé, hladké a vyznačujú sa unikátnym dizajnom. Niektoré šperky sú ozvláštnené zirkónmi, kryštálmi Swarowski elements, perličkami či drobnými kryštálovými kamienkami.

Snažíme sa vyhovieť všetkým vašim požiadavkám

Povrch šperkov z chirurgickej ocele býva vo väčšine prípadov buď lesklý, brúsený, alebo matný. Chirurgická oceľ je strieborná, to je dané materiálom a táto prirodzene strieborná farba vydrží roky bez poškodenia.

Vzhľadom na súčasné módne trendy, ale i požiadavky našich zákazníkov sme do našej širokej ponuky zahrnuli aj pozlátené šperky z chirurgickej ocele, ktoré sú nádherné , cenovo dostupné a majú rovnaké skvelé vlastnosti ako nepozlátené šperky. Treba si teda uvedomiť, že oceľové šperky sa pozlacujú buď žltým, alebo ružovým zlatom, prípadne sa prifarbujú (najmä, ak ide o čierne farebné prevedenie).

Pozlátenie sa uskutočňuje prostredníctvom technológie tzv. IPG ionizácie a farbenie zas PVD technológiou alebo elektromagnetickým leštením.

Veľkou výhodou takto pozlátených šperkov z chirurgickej ocele oproti klasickému zlatu, je ich dlhšia životnosť najmä z hľadiska ich tvrdosti a odolnosti. Pri výbere takýchto šperkov však treba zohľadniť podmienky, ktorým budú šperky vystavené. Prirodzenou vlastnosťou pozlátených či prifarbených šperkov je ich možnosť mechanického poškodenia, v prípade, ak ich vystavujete väčšej záťaži (neustále ich nosíte, kúpete sa s nimi apod.). Z tohto hľadiska je teda viac pravdepodobné, že sa vám pozlátená chirurgická oceľ môže miestami ošúchať, najmä v prípade prsteňov či náramkov, ktoré sa bežne nosia denno-denne.